2009. november 9., hétfő

Notebookok ismertetése...

A notebook ma már uralja a piacot. A notebook nem csak az egyszerű kezelhetőségéről és hordozhatóságáról előnyös, hanem kis méretéről és könnyű súlyából is előnyös. Manapság legyen szó számítógépről, pc-ről, laptopról vagy notebookról, egy dolog biztos, hogy a notebook az utóbbi időben egyre nagyobb példányszámban kel el. Ennek mi az oka? Az ok egyszerű. A notebookok egyre jobb áron kaphatók ráadásul sokkal praktikusabbak is a felhasználásuk szempontjából.Érdemes a használt laptopoknak utánanézni. Egy magas teljesítményű használt laptop olcsóbb lehet, mint egy újonnan vásárolt kis teljesítményű laptop. Ha valakinek magas teljesítménnyel rendelkező használt laptop kell, munkaügyi vagy egyéb szempontból akkor érdemes a használt laptop mellett döntenie. Sokak szerint a használt laptop nem biztonságos, és ütött kopott, elhasznált. Ez, mint említettem nem így van. A használt laptop is remekül helyt áll a mindennapi használatokra. Mi is az a laptop, vagy használt laptop. A használt laptop olyan síkképernyős számítógép amely, telepes, hordozható számítógép.

Íme egy kis ízelítő a világ egyik legjobb laptopjáról. Mint mindannyian tudjuk, manapság a vezető üzletágak egyike az informatika. Éppen ezrt rendkívüli iramban fejlődik a tudomány ezen ága mind technikailag és mind technológiailag. A legjobb mérnökök, informatikusok többsége a legmegfelelőbb eszközöket használja, munkája tökéletesítése szempontjából. Most egy laptopot fogok bemutatni technikailag, amire talán bátran állíthatjuk, hogy a legmegbízhatóbb laptop és a legjobb. Több értelembe véve is rendkívül remek ez a laptop. Rendkívül szép képet adó, és széles képcsövű képe van. Ez a hátrány számlájáta is írható lehet egyesek szerint, mivel ezzel a laptop mérete is nagyobb picit az átlagosnál, de én ezt nem így gondolom. Azért is jó ez a laptop mert nem csak csúcs szupercégeknek adatik meg a lehetőség, hogy hozzájusson, hanem nekünk átlagembereknek, felhasználóknak is. Az ára hozzávetőlegesen soknak tűnhet (kb. 345 000Ft körül mozog), de ha jobban belegondolunk, hogy ennyi pénzért is árultak számítógépeket pár éve, és azok milyen teljesítményűek voltak ezen laptophoz képest, akkor már talán nem is túl dúrva ennyit elkérni ezért a laptopért. Na szóval itt láthattok pár jó képet az oldalon a gépről, valamint felsorolom a legfontosabb technikai adatait is a laptopnak.
Acer Aspire 8920G 18.4" notebook leírás:

18.4" WUXGA Full HD CB / Core 2 Duo T8300 (2,4GHz, 800MHz FSB, 3MB, L2cache) / Mobile Intel PM965 Express lapkakészlet / NVidia GeForce 9500M-GS 512MB / 2x2GB DDR2 / 320GB S-ATA / BluRay drive / WLAn 802.11a/b/g/N / 8 cell battery / 0.3 CrystalEye / 1x beépített mikrofon/ Bluetooth / Fingerprint / 16:9 aspect ratio / Dolby Home Theather / Acer Tuba CineBass booster / 5.1 channel surround sound support / CineDash media console / 1x ExpressCard/54 bővítőhely / 6-az-egyben kártyaolvasó (SD, MMC, MMCplus, MS, MS PRO, xD) / 4x USB 2.0 csatlakozó / 1x HDMI csatlakozó HDCP támogatással / 1x CIR / 1x VGA / 1x RJ-11 / 1x RJ-45 / 90W hálózati tápegység / Vista Home Premium / 1 év PNR garancia.


Notebook akkumulátorok...

A notebook akkumulátor ma már egy igen fontos része a notebookok fejlesztésénél és teljesítmény növelésénél. A notebook akkumulátor nem csak a notebook energiaforrása egyben, de az elektronikus segítőnk is, hogy ha egy üzleti tárgyalásra megyünk, vagy akár egy zárt helyi dolgozatra az egyetemre,ahol biztosan számítanunk kell a notebook akkumulátorunkra, hogy minél tovább bírja a terhelést, s ezáltal biztosítsa a laptopunknak a működést minden egyes áramforrás nélkül. Szinte már mindenki megtapasztalhatta, hogy milyen rossz érzés mikor a rossz helyen és rossz időben hagyja cserbe az embert a mobilja vagy a notebook akkumulátora a gépének. Murphy időtlen törvényeinek engedelmeskedve ez az esemény mindig akkor következik be, ahogy azt említettem. Sajnos ez tény, de be kell ismernünk, hogy a félelmetesen fejlődő elektronika mögött igen csak elmaradottak az akkumulátorok, így a notebook akkumulátorok is. Egy megfelelő notebook akkumulátor kifejlesztése persze igen bonyodalmas és nehéz feladat,de erre is megvannak a megfelelő szakemberek és mérnökök.

Ezek a szakemberek mindent elkövetnek persze, hogy innél jobban és tovább működjenek a berendezéseink, de érdekes, hogy ma majdnem akkora teljesítményű ólomtelepek látják el a számítástechnikai cuccainkat, mint a 10 -15 évvel idősebb társaik. Ez persze lehet jó és rossz pont is a notebook akkumulátor esetében. Ebből is látszik, hogy már 10 éve is igen kifinomult technika volt, s ezáltal jól biztosítva volt az első notebookok áramforrása. Az elmúlt éveken azonban félelmetes módon megnőtt az igény a notebook akkumulátor iránt és ennek köszönhetően jelentős összegeket fektettek a fejlesztésbe a gyártók és ennek lett az egyik eredménye a lítium-ion akkumulátor létrejötte is. Szinte ez magától érthető, hogy egy noteook akkumulátor fejlesztésénél a minél kisebb tömeg és a minél nagyobb energia sűrűség játssza a kulcsszerepet, hiszen akkor ennyi erővel mindenki cipelhetne maga után a nehéz ólom akkumulátorokat és nem is lenne akkora gond már akkor az energiaellátás. Na de nem ez a cél. A cél az, hogy egy Notebook akkumulátor legyen minél kisebb, könnyebb és annál nagyobb teljesítménnyel rendelkezzen.

A mai átlagos notebook akkumulátor körülbelül 1,5-2 órát bír anélkül, hogy telepet kellene cserélnünk. Ez nem kevés, de a mai ember ennél már sokkal többet is várna. Miért is ne bírhatná egy notebook akkumulátor 10-15 órát anélkül, hogy lemerülne? Mire kell tehát figyelnünk? A válasz egyszerű. Először is nem egyszerű dolog sorrendet kialakítani az egyes akkumulátor technológiák között. Minden egyes notebook akkumulátor technológiájának meg van a maga előnye,s hátránya is. Tehát sohasem árt az, hogy ha kellőképpen nagy az adott akkumulátor kapacitása. Fontos oda figyelni a notebook akkumulátor élettartamára is, amit az ad meg, hogy hányszor lehet újratölteni. Ez általában nagyon magad szám, tehát ettől nem kell általában megijednünk. Természetesen az is fontos, hogy a notebook akkumulátor ne legyen túl nagy és nehéz, ezzel is biztosítva számunkra a kényelmes hordozást és használatot. Természetesen nem úgy kell értenünk egy ilyen notebook akkumulátornál, hogy ha az van rá írva a dobozára, hogy 1000 vagy 1300-szor tölthető akkor 1001 vagy 1301 után ki is lehet dobni a kukába. Ennek a pontos mennyiségét sok dolog befolyásolja. A notebook akkumulátor legfiatalabb generációjába a lítium-ion technológiával készült akkumulátorok tartoznak, ahogyan azt már említettem is az előbb. Itt a töltés tárolásáról a lítium-ionok gondoskodnak. A 80-as években sikerült a legelső ilyen noteook akkumulátort előállítaniuk a mérnököknek és tudósoknak. Ezek még fémes lítiumot tartalmaztak, de a mai notebook akkumulátorok már különféle vegyületeket használnak. Remélem, hogy sikerült ezzel a pár sorral hasznos információkat adnom neked a notebook akkumulátorokkal kapcsolatban. Köszönöm, hogy elolvastad, ajánld másoknak is az oldalt, hogy rátaláljanak a számukra legmegfelelőbb notebook akkumulátor egyikére

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése